Udgivet tir d. 20. feb 2018, kl. 13:10

Søndag den 11. marts 2018 deltager Skt. Johannes Sogn i Folkekirkens Nødhjælps årlige husstandsindsamling. Vi håber at få så mange frivillige ud at banke på dørene, så alle borgere i sognets får mulighed for at give mennesker i nød en håndsrækning. 

Det kan være svært at rumme, at verden er ved at koge over af klimaforandringer, krig, uretfærdighed og katastrofer. Man får mest lyst til at lukke øjnene for grusomhederne. Men for mange af os er det heldigvis en umulighed at vende ryggen til - for det handler jo om mennesker.

Og heldigvis kan vi mennesker stadig hjælpe hinanden på tværs af grænser. Her i sognet bliver det fx muligt at omsætte sin næstekærlighed til konkret hjælp ved at gå en rute søndag den 11. marts, når Folkekirkens Nødhjælp næste gang afholder husstandsindsamling.  

Nye måder at yde hjælp til selvhjælp

Det er tit de fjerneste og allerfattigste samfund, det går værst ud over, når kloden hærges af fx klimaforandringer. I kraft af et stort, lokalt, kirkeligt netværk når Folkekirkens Nødhjælp helt derud og styrker de svageste. Men der må tænkes i nye, innovative baner for at vinde kapløbet med klima, flygtningestrømme og befolkningstilvækst.

Folkekirkens Nødhjælp har netop sat et pilotprojekt i gang, hvor udvalgte flygtninge, flest kvinder, i Kakumalejren i Kenya lærer at opdrætte fårekyllinger. Insekter er ekstremt næringsrige, nemme at avle og langt mindre ressourcekrævende end traditionelle former for kødproduktion. I første omgang skal fårekyllingerne avles i større bokse og males til insektmel, som kan bruges til blandt andet næringsrige kiks.

Et andet projekt i Kakumalejren lærer flygtninge at dyrke køkkenhaver på højkant. Forskellige typer grøntsager spirer lag på lag inde i store sække med huller i og vokser så ud af hullerne og opad i flere niveauer. Dyrkningsmetoden kræver meget mindre vand end almindelige køkkenhaver, og samtidig kan man firedoble sin høst. Det giver nærende mad til både at spise og sælge af.

I alle Folkekirkens Nødhjælps projekter gælder princippet ’Hjælp til selvhjælp’. Modtagerne af hjælpen er altid direkte involverede og lærer samtidig nye metoder, der gør dem mere robuste.

Sæt allerede nu kryds ved 11. marts  
Meld dig som indsamler her... Husk Skt. Johannes Kirke ligger i 8000 Aarhus C. 

Sogneindsamlingen er en naturlig del af kirkens diakonale arbejde. Det er en god måde at omsætte næstekærlighed til konkret hjælp/udvise næstekærlighed på. Og så er det altid er en god og hyggelig dag, hvor vi, på tværs af generationer deler vores søndag med mennesker, der virkelig har brug for hjælp"
Jane Holm, koordinator Skt. Johannes Sog


Foto: 

Christine Aketch på 23 år dyrker fårekyllinger i flygtningelejren Kakuma. De næringsrige insekter dyrkes, males til mel og spises i supersunde kiks. Fotograf: Mathilde Berg Utzon

Kategorier Frivillig