Udgivet fre d. 7. sep 2018, kl. 18:00

Midaldrende mænd vil hellere klare problemerne selv end at tale med andre om sine følelser, og mange af dem er ensomme, stressede og ramt på helbredet. Det viser en ny undersøgelse foretaget for Folkekirkens Sjælesorg.nu, som er en anonym og gratis chatfunktion på nettet.

Fra www.folkekirken.dk 

Mange midaldrende danske mænd har stadigvæk svært ved at tale åbent om sine problemer og bekymringer. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Sjælesorg.nu, der er Folkekirkens tilbud om en fortrolig chat med en præst på nettet.

- Vi er overraskede over, hvor slemt det står til med de 45-60-årige danske mænd og deres evne og lyst til at tale om følelser og problemer. Når 10% føler sig ensomme, knap 20% døjer med stress dagligt eller ugentligt og mere end 25% siger, at de hele tiden eller ofte har bekymringer, som de ikke taler med nogen om, ja, så er det klart, det går ud over deres livskvalitet. Så de her mænd har i høj grad brug for et tilbud, der taler til dem,” siger Pernille Hornum, som er præst og daglig leder af Sjælesorg.nu.

Hun uddyber: - I vores præstechat på Sjælesorg.nu finder mange af mændene en samtaleform, der appellerer til dem. De kan sidde derhjemme og chatte med en præst, som har stor erfaring i at tale med folk, der er i krise eller bare har brug for en at tale med. Chatten er 100% på mændenes præmisser, og så er den gratis, uforpligtende – og ikke mindst anonym, siger Pernille Hornum.

Mænd har modvilje mod præster  Chatten på Sjælesorg.nu blev lanceret 1. februar 2017, og interessen har været overvældende. Flere end 5.000 danskere har kontaktet præsterne via chatten, og der har været knap 17.000 henvendelser uden for chattens åbningstid. Men de 45-60-årige mænd, som Sjælesorg.nu ønsker at fange med den aktuelle kampagne, har vist sig at være en særligt vanskelig gruppe.

- I vores undersøgelse sagde 60% af de mænd, der havde udfordringer, at de helt sikkert ikke ville chatte anonymt med en præst. Og 30% mente ikke, at de ville få noget ud af at tale med en præst. Så der ligger en stor opgave for os i at gøre klart, at vi kan hjælpe den her gruppe mænd, understreger Pernille Hornum.

Ville hellere brække arme og ben end at åbne munden  Den tidligere professionelle cykelrytter, Brian Holm, er ambassadør for kampagnen, som foruden undersøgelsen involverer en række Facebook-film filmet med skjult kamera. Han anerkender målgruppens skepsis.

- Jeg har selv været der. Jeg var faktisk den værste af dem alle sammen, for jeg ville hellere brække arme og ben end at åbne munden og sige højt, at jeg faktisk havde noget, der gik mig på. Men man bliver heldigvis klogere med alderen, siger Brian Holm.

Eks-cykelrytteren har flere gange i sit liv haft samtaler med præster, når han stod i kriser og svære situationer.

”Jeg har haft kræft og har været i krise, så der har været anledninger nok. Inden jeg talte med en præst første gang, havde jeg selv et billede af præster som sådan nogle lidt stive 1700-tals-agtige nogen. Men sådan er de selvfølgelig slet ikke i virkeligheden. De er mennesker med stor livsklogskab. Stor livserfaring, siger Brian Holm.

Han har nu vænnet sig til at tale om problemerne, før de vokser sig for store, og præsterne bag Sjælesorg.nu håber, at mange andre mænd vil følge i hans spor.

- Det kan godt være, det er lidt angstprovokerende for mændene at skulle tage det første skridt og skrive ”Hej” i chatten. Men gør det! Brug den! Det kan være det første, vigtige skridt i retning af en nemmere hverdag, siger Pernille Hornum. 

TAL FRA UNDERSØGELSEN:  Undersøgelsen er foretaget af Yougov i samarbejde med Sjælesorg.nu. 1000 danske mænd i alderen 45-60 år blev i maj spurgt om, hvad der bekymrer dem, og hvordan de håndterer det. Her er nogle af resultaterne:
• 11% føler sig ensom dagligt/ugentligt 
• 26% af mændene bekymrer sig om deres arbejdsliv dagligt/ugentligt,
• 19% døjer med stress dagligt/ugentligt, 
• 31% af de adspurgte døjer med fysiske skavanker dagligt/ugentligt.
• 26% siger, at de hele tiden/ofte bekymrer sig om noget i deres liv uden at tale med nogen om det. 
• 30% siger, at de ikke tror, de ville få noget ud af tale med en præst. 
• 60% vil helt sikkert ikke chatte anonymt med en præst.
Kategorier Voksne