Udgivet af Maj Dandanell, fre d. 7. feb 2020, kl. 13:54

Valentin Dag er ofte forbundet med at give hinanden chokolade, blomster, søde kort eller tage ud og spise en romantisk middag. Men Valentins Dag er meget mere end det, det er også en hyldest til kærligheden generelt og historien om, hvordan Sankt Valentin i datidens Rom brød loven og i al hemmelighed viede forelskede par.

Sankt Valentin var en kristen præst, der levede under Kejser Claudius Den Andens tid. Fordi kejseren havde problemer med at rekruttere soldater til sin hær, forbød han forlovelser og ægteskaber i Rom. Den barmhjertige Sankt Valentin besluttede sig for at trodse Kejserens ordre, og viede således de forelskede par i al hemmelighed. Da det blev opdaget, blev han straffet til døden.

Mens han sad i fangekælderen op til sin død, blev han gode venner med fangevogterens datter, og i sit afskedsbrev til hende underskrev han med ”din Valentin”.

Hvorfor d. 14. februar?
Der findes en række forskellige forklaringer på, hvorfor vi fejrer Valentins dag d. 14. februar. Den mest oplagte er, at Sankt Valentin blev henrettet d. 14. februar i år 269, men også andre traditioner bruges som forklaring.

D. 14. februar var i det gamle Rom dagen for den officielle start på foråret og dagen før Lupercaliafestivalen. Festivalen var en frugtbarhedsfejring af Faunus, den romerske gud for landbrug samt Romolus og Remus, der var grundlæggere af Rom. Det gik vildt for sig i festivalens åbningsritual, hvor der blandt andet blev ofret en ged for frugtbarhed. De romerske mænd skar gedens skind i stykker og løb afsted, mens de svingede det omkring sig. Kvinderne hilste de blodige klask fra skindet velkommen, da de mente, at det ville gøre dem mere frugtbare det kommende år.

I middelalderen var det den gængse opfattelse, at d. 14. februar markerede startskuddet for fuglenes parringssang. Dette hylder digteren Chauncer i sit digt The Parliament of Fowles, hvor han skriver:

”For this was the seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his make.”

Valentinhilsner gennem tiden
Den første Valentinhilsen, vi kender til, skrev Charles, hertug af Orleans i 1415 til sin hustru, mens han sad fængslet i Tower of London.

I 1800-tallet var det blevet en tradition i at sende hinanden dekorerede valentinkort og allerede i 1840’erne kom de første kommercielle kort på markedet i Europa.

Et af disse kort nåede fra England til USA i 1847. Modtageren var Esther Howland fra Massachusetts. Hun syntes, at det var så god en idé at sende valentinkort, at hun startede sin egen produktion og omsatte for ca. 100.000 dollars om året i 1850.

Valentin i Danmark I 1950’erne forsøgte de danske blomsterhandler sig med at indføre Valentins Dag i Danmark, men det er først i 1990’erne, at det har vundet indpas hos danskerne.

I Skt. Johannes Kirke fejrer vi hver år Valentin Dag med en særlig Valentingudstjeneste, hvor også gospelkoret Joyful Voices deltager. 

Kategorier Ukategoriseret