Udgivet ons d. 18. mar 2020, kl. 11:00

For tiden er mange isoleret på bopælen, og vi må være alene med os selv, hvis vi ikke har familie omkring os. Når vi ikke kan komme ud blandt mennesker eller have det at se frem til, kan det give ensomhedsfølelse. Vi kan godt stille noget op mod både ensomheden og ensomhedsfølelsen.

Gode råd om ensomhed

Prøv at ringe til nogen, måske også mennesker, der ikke står dig nær. Nu har du en anledning. Du kan spørge, hvordan det går, og de klarer den situation, som Covid-19 har skabt.

Hvis ikke, du har nogen at ringe til, kan du ringe til præsten eller kirke- og kulturmedarbejderen ved din kirke. Hvis du ikke ringer ubelejligt, kan du få en aftale.

Lad være med at ynke dig selv, når du taler med andre. Selvmedlidenhed er træls at høre på og vækker ikke andres medfølelse, men forstærker kun ensomhedsfølelsen. Hvis du er syg, kan du godt fortælle, hvordan det er, uden at beklage dig.

Tænk på noget godt, du har oplevet sammen med andre. Det kan godt være, det er sorgfuldt, men tænk ikke så meget på, hvad du har mistet, mere på, hvad du har fået givet af gode oplevelser.

Find noget at gå op i, så du glemmer dig selv. Det kan være noget, der skal gøres på din bopæl, det kan være noget i TV eller på computer eller i en bog.

Sørg for at få frisk luft og gå eventuelt rundt i hus eller lejlighed med vinduer åbne, hvis du ikke kan komme ud.

Hver dag kl. 17 er der fællessang ud af vinduer og altaner i Aarhus med ”Det er i dag et vejr, et solskinsvejr”. Hør, om nogen synger i dit nabolag.

Gode råd om ensomhedsfølelse

Det, der hjælper på ensomhed (se ovenfor), hjælper også på ensomhedsfølelsen.

Hvis du sørger, kan du ikke undgå at føle dig ensom. Det hører med til sorgen. Men i stedet for at undgå de gode minder og godt samvær, der får tårerne frem, er det bedre at tage dem til sig og se på, hvad de giver, som du kan bygge videre på.

Tag imod, hvad du kan få af andre, i stedet for at tænke, at de ikke kan give dig dét, du har brug for. Lad de dumme ting, mennesker kan sige, gå ind af det ene og ud af det andet øre, så du ikke bliver såret af det.

Du kan godt få noget givet fra andre ved at sætte dig ind i, hvad der sker med mennesker på skærmen, i en bog eller avisen. Mød det med medfølelse, der skaber fællesskab.

Sørg for at gøre noget ud af dig selv, f.eks. ved at lave god mad, klæde dig pænt på og holde det pænt derhjemme. Nyd det!

Gud i det

I kristendommen er Gud sammen med mennesker. Det betyder, at vi ikke er alene om livet, men altid med i et fællesskab. Det betyder også, at vi får givet langt mere, end vi beder om eller forstår, især til vores tro, håb og kærlighed. ”Gud er kærlighed” hedder det. Det vil sige, at Gud bliver til virkelighed for mennesker, når vi tror ham, ligesom kærligheden kun kan blive til virkelighed ved at tro på den.

Er der ingen at tale med, er der altid Gud at tale med. Han svarer nogle gange, som vi svarer hinanden, andre gange på en anden måde. Hvis vi forventer et bestemt svar, kan den forventning spærre for, hvad Gud vil sige.

Er der ingen at bede til (og bøn skaber altid fællesskab), er der altid Gud at bede til. Ikke som: ”Vil du gå ud med skraldespanden?” Men som et svar eller en klarhed eller en gryende bevidsthed om noget, der er vigtigt, når du beder til ham.

Ingen mennesker kan stå alene, men må have nogen eller noget at holde sig til, især i krisetider. Gud er ham, man kan holde sig til, som er mere end mig, og som dog rækker ud efter lige netop mig, for at gøre sig gældende i menneskers liv. At påstå, at Gud blot er noget, mennesker finder på, strider mod erfaringen.

Fadervor gør sin virkning, uanset hvordan man beder den bøn, Jesus har givet mennesker. Den kan godt bedes flere gange dagligt.

Andetsteds på www.sktjohannes.dk kan du finde præsternes telefonnummer og mail.

                                                                                                             Bent Arendt

Foto: modelfoto - colourbox 

 

 

 

Kategorier Voksne